Tina på tur

Barcelona i mitt hjerte

Jeg har vært så heldig at jeg besøkt Barcelona flere ganger, og byen har definitivt blitt en stor favoritt. Jeg har vært i utallige storbyer siste årene, og mange har til felles at man blir litt ferdig med dem. Men jeg blir aldri lei Barcelona. Det er alltid noe nytt å se og oppleve, og jeg lengter stadig tilbake til denne vakre byen i Catalonia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Så her er mine tips til hva man bør se i Barcelona:

 

1. Barri Gotic

Barri Gotic, det gotiske kvarter, er restene etter den romerske landsbyen Barcino,som var utgangspunktet for storbyen Barcelona. Den lille byen Barcino var omgitt av en stor bymur, og denne finner man rester av den dag i dag. Barri Gòtic strekker seg fra La Rambla til Via Laietan, og fra kysten til Ronda de Sant Pere.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Barri Gotic

 

Å gå rundt i disse trange gatene tilfredstiller et hvert hjerte som interesserer seg for historie og arkeologi. Barri Gotic består av et nettverk av gater fylt av kulturskatter. Jeg anbefaler å vandre rundt i disse gatene uten mål og mening, og bare inhalere den gode atmosfæren man finner her. Noen av høydepunktene i Barri Gotic er Picasso-museet, Katedralen La Seu, Placa del Rei og Palau Reial. Samt en god dose av sjarmerende cafeer og antikvitetsbutikker.

2. La Rambla – «Verdens lykkeligste gate»

Kommer jo ikke utenom La Rambla, når man skal nevne Barcelonas høydepunkter. Rambla betyr elveleie, og en gang i tiden rant all skitten fra byen gjennom her og ut i havet. På et tidspunkt ble vannet ført gjennom andre kanaler, og La Rambla oppsto som paradegate. Og vannet ble erstattet av mennesker som konstant renner gjennom den 1,2 km lange gaten – «Verdens lykkeligste gate» kalte Frederivo Garcia Lorca den. Her er det alltid liv, og masse mennesker som skal til eller fra noe. Her er det blomsterselgere, avisboder, teater, pantomimeartister, gjøglere og turister om hverandre. Hvis man vil se på folk, er det bare til å sette seg ned ved en av de mange uterestaurantene ( hvor man betaler trippel pris for både øl og middelmådig mat), og nyte folkelivet.

Pass opp for lommetyver!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
La Rambla

 

3. Montjuic

Montjuic betyr «jødefjellet», og er en en høyde like ved havnen i Barcelona. Det er kjent for Verdensutstillingen i 1929, og OL i 1992. Dette er et flott utkikkspunkt over havneområdet og byen, og man kan spasere rundt i det gamle fortet på toppen. For å komme seg til toppen kan man enten ta beina fatt, eller ta taubanen som går fra havnen. Anbefaler selvsagt det siste, da det gir en vidunderlig utsikt over byen.

 

4. Tibidabo

Anser dette som en skjult perle i Barcelona. Det tok meg tre turer til Barcelona før jeg innså at det jeg trodde var et Disneyslott der oppe på høyden egentlig var en kirke – oppå en annen kirke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sagrat Cor

Kirken heter Sagrat Cor, som betyr «Hellige Hjerte»,og på toppen står en enorm statue av Jesus som velsigner hele Barcelona. Det er ikke bare kirken som trekker folk til dette 512 meter høye fjellet, det er nemlig den gamle fornøyelsesparken. Denne parken åpnet i 1902, og fremdeles hviler nostalgien over karusellene. Dette er saktegående og knirkete, og svært sjarmerende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pariserhjulet på Tibidabo

Her får man også kjøpt vin, ost og skinke, og man kan sette seg å nyte utsikten over Barcelona.

 

For å komme seg dit, anbefaler jeg å ta Tramvia Blue, en gammel blå trikk med treinteriør. Litt som trikken i Kardemommeby. Trikken er strengt tatt en attraksjon i seg selv, som tusler seg sakte avgårde oppover og oppover – gjennom villastrøket i Avinguda del Tibidabo.

 

5. Parc de la Ciutadella

Denne vakre parken ble bygget i 1885, og skulle bli et kjærkomment fristed for byens innbyggere. Denne parken inneholder både en vakker Triumfbue, fontener, store og vakre hager, museer, planetarium, fort og en zoologisk hage. Her er det supert å legge inn en liten tur for avveksling fra det noe mer støyende og pulserende livet i La Ramblas.

 

2014-04-10-16-49-42-kopi

6. Mercat de La Boqueria

Dette er et fascinerende matmarked, lokalisert midt på La Rambla. Har man interesse for mat, så er jo dette stedet et must. Består av mer enn hundre boder, som selger alt fra iskrem til fisk til griselabber. Her har man også mulighet til å sette seg ned ved en av de mange bodene og smake på ulike retter og drikke deilig cava.

 

7. Sagrada Familia

Dette fantastiske arkitektoniske byggverket er noe man bare må ta i nærmere øyesyn når man besøker denne byen.  Sagrada Familia er Antoni Gaudis ambisiøse verk, det ble påbegynt i 1883, men er fremdeles ikke ferdig. Nå er planen at det skal stå ferdig i 2026, hundre år etter Gaudis død. Anbefaler en tur inn i dette fatastiske byggverket, gjerne med en audioguide på øret, hvor man får høre mer om Gaudi, og Sagrada Familias historie. Man får også muligheten til å ta en tur opp i ett av tårnene, som gir en storslått utsikt utover byen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et lite tips; Ofte må man vente en stund før man kan komme inn i katedralen. Mens du venter, ta turen opp gaten Av. de Gaudi, og besøk det fantastiske Hospital de la Santa Creu. Her finner du noe av den vakreste mosaikken i hele verden. Og sykehuset er på UNESCOs verdensarvliste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hospital de la Santa Creu

Mens man venter er det helt innafor å spise Crepe med nutella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Crepe med nutella.

8. Parc la Guell

2014-04-11-16-33-36

Parken, som er designet av Antoni Gaudi, åpnet for Barcelonas innbyggere i 1926.

 

I parken finner man koselige spisesteder, fantastisk arkitektur og museer. Blant annet er Antoni Gaudis hjem omgjort til et museum.

2014-04-11-16-19-37

I tillegg er utsikten fra parken helt fantastisk!

2014-04-11-15-29-26

 

1 thought on “Barcelona i mitt hjerte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *