Tina på tur

Den vakre broen i Mostar

I den historiske byen Mostar, som ligger i vest i  landet, mot grensen til Kroatia, ligger den vare steinbroen Stari Most. Broen krysser elven Neretva, og forbinder byens to deler. Broen ble besluttet bygget av Soliman 2. den store i 1557 som erstatning for en eldre hengebro av tre og av tvilsom sikkerhet. Oppdraget med å konstruere en bro med slike uvanlige dimensjoner var livsfarlig, og det er sagt at arkitekten Hayruddin forberedte sin egen begravelse den dagen broen var ferdig og stillaset endelig ble fjernet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stari Most

Det er mange tekniske mysterier forbundet med byggingen av broen; hvordan stillaset ble reist, hvordan steinene ble transportert fra den ene siden av elven til den andre og hvorfor stillaset ikke forfalt i den 9 år lange byggeperioden.

Det er faktisk antatt at Stari Most var den lengste enkeltspenns buebroen i verden på den tid den ble bygget. Broen er i klasse med de største byggverk i sin samtid.

2017-04-09 14.15.29-2

Mostar ble hardt rammet under Bosnia-krigen, og det er i dag vanskelig å tenke seg at stort sett hele gamlebyen var en ruinhaug for 25 år siden. I 1993, ble den vakre broen bombet sønder og sammen, og hele fundamentet falt sammen i elven. Dagens bro ble gjenoppbygd i 2004, med støtte fra UNESCO.

2017-04-09 16.41.45
Kulehull fra Bosnia-krigen preger fortsatt bygningene i Mostar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I dag er det ikke bare hopetalls med turister som tar turen til broen, men også stuperne. I Mostar har det vært en tradisjon å stupe fra broen helt tilbake fra 1600-tallet. Broen holder en høyde på 20 meter over elven, så det er se de stupe ut, er en ganske adrenalinfylt opplevelse.

Selve brobesøket tar ikke så allverdens lang tid, og når man har studert utsikten og arkitekturen, så er resten av gamlebyen vel verdt en spasertur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2017-04-09 14.39.12-2

I Mostar er det trange brosteinsbelagte gater, koselige fortauskafeer, boder med nips, og fantastisk arkitektur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det finnes mange måter å komme seg til Mostar på . Vi reiste med buss fra Sarajevo, turen kostet ca. 150 kr tur/retur, og tok i underkant av 3 timer. Bussturen i seg selv var en fin reise gjennom vakker natur og landskap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På vei til Mostar

2017-04-09 18.44.51-2

 

1 thought on “Den vakre broen i Mostar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *