Tina på tur

Pizza & Mafia i Napoli

La oss snakke pizza! En reise til Napoli er først og fremst en reise til pizzaens fødeby. Det florerer av pizzarestauranter, men vil du være sikker på at pizzaen er autenisk, se etter skiltet «Vera Pizza Napoletana».

Som nevnt, florerer det av pizzarestauranter, og det er vanskelig å fastslå hvilken som er best. Men vil du gå etter selve opprinnelsen, så må du besøke Pizzeria Brandi, her ble nemlig Pizza Margherita oppfunnet. Den skal være oppkalt etter dronning Margherita som besøkte Napoli i 1889, og her skal hun ha fått servert en pizza bestående av mozzarellaost, tomater og basilikum, som skulle representere fargene i det italienske flagget.

Jeg vet ikke hvorfor vi ikke gikk her å spiste, muligens det var for mange turister for oss. Vi valgte istedet L’Antica Pizzeria da Michele , en pizzarestaurant startet av Michele Condurro i 1906. Dette historiske pizzastedet blir ofte omtalt av journalister og eksperter som » the Sacred Temple of Pizza». I dag er det femte generasjon Condurro som holder restauranten i gang, og de jobber fortsatt etter  Micheles instruksjoner: «There are only two types of  Neapolitan Pizza, the «Marinara” and the «Margherita” and no «junk” should be used in preparing the pizza, because it could only alter its world famous genuineness and taste».

250 (2)
Pizzeria da Michele

Dette er ikke et fancy sted, for å si det sånn. Men det er stappfullt, hver kveld! Ikke bare av turister, men minst like mange napoletanere. Her står man i kø ute på gaten til det er ledig bord, og når man endelig kommer inn, kan man glemme å få et bord for seg selv. Lokalet er lite, og her må bordene deles mellom pizzasultne gjester. Litt rart for asosiale nordmenn kanskje, men sjarmerende er det. Og pizzaen er perfekto! Vel verdt timen vi sto i kø.

For å toppe det hele var det i denne restauranten Julia Roberts inntar sin napolitanske pizza, i filmen Eat, Pray, Love. Så med andre ord, vel verdt et besøk eller ti.

 

Det finnes selvfølgelig andre grunner å reise til Napoli, sett bort fra pizzaen. Jeg kan komme veldig mange av dem. Napoli har noe autentisk over seg som man sjelden finner i europeiske storbyer. Det er skittent og ekte. Det er livsglede, temperament og italienske fakter over hele linja. Noe som gjør Napoli til en av mine favorittbyer.

200 (2)232

Napoli har mafia og søppel. Forhåpentligvis er dette «søppelproblemet» blitt mindre de siste årene, men da vi var der,  var Napoli regelrett en stor søppelfylling, grunnet uenigheter mellom Camorraen (napolitanske mafiaen) og italienske styresmakter. Og i Napoli er det mafiaen som bestemmer. Og ille som det jo er, er det likevel noe særs fascinerende med det.

217193 (2)186 (2)

Men Napoli er også uendelig vakker, med sine trange gater og smug, store og luftge piazzaer og sine vakre bygninger. Nydelige pittoreske bydeler, og en uslåelig utsikt mot Napolibukten og de små ferieøyene  Procida og Ischia.

208240 (2)

204194 (2)

300
Den storslåtte plassen Piazza Plebiscito med kirken San Francesco

I Napoli må man gå rundt i byen og gatene, for å få med seg alle severdighetene. De ligger på rekke og rad, det er bare om å gjøre å få de med seg. Det finnes blant annet over 500 kirker i byen. For mer informasjon om severdigheter i de ulike bydelene; les her!

198 (2)233 (2)235

Start dagen med sfogliatella, verdens herligste bakverk fylt med vaniljekrem eller sjokolade,og drikk en espresso på en av de mange fortauskantene. Forført med sukker og koffein er du klar til å motta alle inntrykk Napoli vil gi deg i løpet av dagen. Livet er herlig! La vita Bella ❤

210 (2)218 (2)

248
Fremkomstmiddel nr.1.
192
Alle biler i Napoli har bulker og riper. Vitner om tøff kjørestil.

Spis pizza og se på kunst. Se på båtene som kommer og reiser i Napolibukta. Spis enda mer pizza!

238

Ta deg en tur til middelalderborgen Castel Nuovo fra 1200-tallet, som huser Museo Civico.

1173
Castel Nuovo fra 1200-tallet

Eller gå på shopping i det vakre kjøpesenteret Galeria Umberto.

11821185370 (2)

«Se Napoli å dø», sa Goethe. Så vakkert er det.

1 thought on “Pizza & Mafia i Napoli

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *