Tina på tur

Warszawa

For en liten stund siden bestemte jeg meg for at Warszawa måtte utforskes og oppleves. Og med direktefly fra Torp, Sandefjord så viste det seg å bli en behagelig og effektiv transport til Polens største by og hovedstad.

Bodde på Polonia Palace Hotel , som jeg kan anbefale på det varmeste. Hotellet har en god standard, og ligger sentralt til i forhold til det meste av severdigheter. Hyggelig betjening, god utsikt fra rommet og i det hele tatt et behagelig hotellopphold.

2015-07-30 09.11.22-1
Utsikt fra Hotel Polonia Palace

Så, hva skal man gjøre når man befinner seg i Warszawa?

Her kommer mine 10 reisetips

 

  1. Warszawa Motstandsmuseum

Adresse: Muzeum Powstania Warszawskiego, ul. Grzybowska 79.

For å lære mer om Warszawaoppstanden, så må man bare ta seg en tur på Warszawas Motstandsmuseum. Warszawaoppstanden var en motstandskamp mot de nazistiske okkupasjonsstyrkene. Kampen startet 1. august 1944, og varte i 63 dager, helt til nazistene fordrev sivilbefolkningen, og begynte en systematisk bombing av byen. 200 000 sivile døde, og Warszawa ble jevnet med jorden.

  Les mer om Warszawaoppstanden her

En tur på dette museet er utrolig informativt og lærerikt. Utstillingen er veldig levende og visuell, med mye lyd og filmer på veggene. Du skal føle og oppleve opprøret, snarere enn bare å lese om det. Det formidles svært mye informasjon, og det kan nesten føles litt overveldende til tider. Man må også holde tunga rett i munnen når man manøvrerer seg gjennom utstillingen, her er det lett å gå seg bort, og plutselig er man et helt annet sted i historien. Jeg anbefaler audioguide (finnes ikke på norsk, men engelsk fungerer) og veldig god tid. Her bruker man fort flere timer.
Se 3D filmen over Warszawas ruiner etter krigen. Den er sterk. Samtidig gir den et veldig godt bilde av hvordan Warszawa har reist seg fra asken, og bygget opp byen sin til det den er i dag.
Besøk også den utrolig koselige kafeen som ligger midt i museet. Det føles som om man kommer inn i en stue fra 1940. Serverer kaker, kaffe og hjemmelaget smoothies.

2. Kulturpalasset / Palace of culture and science

Adresse: Plac Defilad 1.

Det gigantiske Kulturpalasset er umulig å unngå, da det troner over hele Warszawa. Kulturpalasset var en gave til det polske folk fra Stalin, og det er svært delte meninger angående byggverket blant Warszawas innbyggere. Et klassisk utsagn er at man har Warszawas beste utsikt herfra – fordi dette er det eneste stedet i byen hvor man ikke kan se Kulturpalasset.

2015-07-31 12.52.27-1
Kulturpalasset

Man kan velge mellom ulike guidete turer i bygget, eller om man bare vil ta heisen opp til utkikksplattformen. Vi valgte en guidet tur på ca 40 min, hvor en engelsktalende guide tok oss med på en liten rundtur. Vi fikk høre om historien bak bygget, og sett flere av de flotte salene som bygget rommer. Etterpå gikk vi opp til utkikksplattformen, hvor man virkelig kan nyte utsikten av byen. Utrolig flott. Anbefaler et besøk her, og da med guiding. Betalte 60 zl for 2 personer (ca 130 kr). Vel verdt pengene.

2015-08-02 11.55.30
Utsikt fra Kulturpalasset

3. Gamlebyen  / Stare Miasto

Gamlebyen i Warszawa er et must å besøke. Særdeles vakker arkitektur. Det føles som om man vandrer rundt bygninger og arkitektur fra 1700-tallet, men sannheten er at hele gamlebyen er bygget opp igjen etter 1945. Når byen skulle gjenreises, gikk de ut fra Canaletto-maleriene, som man i dag kan se på Kongeslottet.

 

Gamlebyen består av fargerike byhus, brosteinsbelagte gater, gallerier, torghandlere, grønne oaser, koselige fortausrestauranter, malere, hestevogner og alt hva en by måtte inneholde.

2015-07-30 14.46.42-1
Gamlebyen

 

2015-07-30 14.47.11-1
Gamlebyen

4. Den ukjente soldats grav / Sakserhagen

Adresse: Ogród Saski

Den ukjente soldats grav er en symbolsk grav for levninger av uidentifiserte soldater. Her brenner den evige ild, og voktes til enhver tid av to soldater.

2015-07-30 12.36.32 HDR
Den ukjente soldats grav

Bak dette monumentet åpenbarer det seg en svært vakker park ; Sakserhagen.Ble etablert på 1700 tallet etter inspirasjon fra Versaille. Kjøp en iskrem fra iskremboden, sett deg på en benk og nyt øyeblikket.

2015-07-30 12.23.17 HDR-1
Sakserhagen

5. Kongeslottet / Zamek Królewski

Adresse: Plac Zamkowy 4.

Den kongelige slott ligger i Gamlebyen. Ettersom også slottet totalskadd under 2. verdenskrig, er det bygd opp igjen etter 1945. Faktisk ble det ikke ferdigstilt før i 1970, men wow, de har virkelig fått frem en følelse at dette er et gammelt slott. Og vakkert er det. Gull, glitter, rød velur, lysekroner, mosaikkgulv og store malerier.

Det er også en fin hage utenfor hvor man kan spasere rundt, og la inntrykkene synke inn.

2015-07-30 13.50.26 HDR
Kongeslottet i Gamlebyen

 

6. Park Lazienki

En av de vakreste parker jeg noengang har vært i, dette er virkelig et skue. Påfugler spankulerer rundt mellom benkene, det er fontener, skulpturer og blant annet et flytende palass. Det er små stier, store skoger og ikke minst en stillhet man bare må nyte. Fuglekvitter, amfiteater, rosehager, klaverkonserter, bekkeløp, og romantiske cafeer.

 

Her har man all mulighet til å nyte roen og beundre vakre hager og fontener.

2015-08-01 14.21.30-1
Park Lazienki

 

 

 

2015-08-01 14.58.30 HDR-1

2015-08-01 15.02.11

2015-08-01 15.24.42-1
Det flytende palass

2015-08-01 14.59.37

7. Kongeveien

Kongeveien går fra slottet i Park Lazienki til Wilanow-slottet som ligger i utkanten av Warszawa. Denne gaten er en slags hovedgate gjennom byen, og heldigvis ligger den bare et kvartal fra hotellet vårt. Kongeveien er en bred allè, med gatelykter av smijern og store blomsterdekorasjoner, vakker arkitektur og historiske bygninger. Her ligger luksusbutikker, ambassader, severdigheter og caféer på rekke og rad.

Ta på gode sko, for Kongeveien strekker seg over mange kilometer.

2015-07-30 13.51.32

 

8. Arkitektur

Kikk opp og kikk rundt deg.

2015-08-02 11.53.21

 

2015-08-01 16.18.35
Frigjøringsmonument

2015-07-31 12.56.08 HDR

9. Praga- distriktet

På den andre siden av elva Wisla, ligger bydelen Praga. Denne bydelen unngikk de store ødeleggelsene under krigen, og dermed er et godt bilde på hvordan Warszawa så ut før gjenoppbyggingen. Her er det vakre gamle bygnnger fra tidlig 1900-tall. Bydelen kunne absolutt trengt en oppussing, for her er det slitt. Men likevel særs sjarmerende.

 

Bilde lånt fra Wikipedia

10. Shopping

Man kan jo ikke unngå å nevne shopping. Og i Warszawa er det ikke langt mellom butikkene, og man finner noe for enhver lommebok.

(bilde lånt fra google)

Kjøpesenteret Zlote Tarasy ligger rett ved Sentralbanestasjonen, og rett ved siden av Kulturpalasset. Flere etasjer med alt en shopoholiker kan ønske seg.  I 1. etasje ligger også Hard Rock Cafe, hvor man kan spise godt, drikke fancy drinker og kjøpe med seg en souvenir hjem.

1 thought on “Warszawa

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *