Tina på tur

En spasertur i Montmartre

Paris. Romantikkens hovedstad. Motemekka. Kunstnerby. Kort oppsummert. Her finner man noe for enhver smak.

Men det jeg falt for aller mest var bydelen og atmosfæren i Montmartre. Derfor vil jeg dele med dere; en spasertur i Montmartre. Følger du denne ruten, vil det omfavne det meste av Montmartres severdigheter. Selve spaserturen tar ca. 90 minutter, men her må man legge inn både museumstopp, matstopp og vinstopp. Så beregn god tid! I Montmartre kan man fint bruke en hel dag.

Turen starter på Place Pigalle. For å komme hit tar du metro til Pigalle, og da kan man samtidig beundre den spesielle metroinngangen laget av Hector Guimard mellom 1900-1912.

IMG_1881
Art Nouveau av Hector Guimard

IMG_1883

Fra Place Pigalle følger du rue Frochot frem til rue Victor Masse. I Victor Masse gate 27, bodde Vincent van Gogh og hans bror Theo i 1886.

 

Fortsett ferden på rue Lallier, og ta til venstre til boulevard de Rochechouart, og fortsett østover. I denne gaten finner man blant annet Grand Trianon, byens eldstre kino, og Chat Noirs første adresse. Her finner man også den kjente cancan-dansehallen, Elysée, som var en av Montmartres første dansehaller.

 

 

 

 

Ta så til venstre, og inn i Steinkerque, og så til venstre igjen til rue d’Orsel. Her finner man det gamle teateret; Theatre de l’Atelier, fra tidlg 1800 tallet.

Forsett oppover åsen langs rue des Trois Freres, og du vil komme til Place de Abbesses.

Herfra går det bratt oppover mot toppen av Montmartre. På vei oppover går man forbi atelieret til Picasso. Her bodde og arbeidet han på tidlig 1900-tallet. Bateau- Lavoir er fortsatt den viktigste samlingen med atelierer i Montmartre.

Herfra er det ikke langt igjen til toppen av åsen. Du passerer den lille parken place Jean Baptiste Clément, deretter krysser du rue Norvins. Her ligger den gamle restauranten Auberge la Bonne Franquette , som var et svært populært møtested for kunstnere  og poeter på 1800-tallet. Nesten som man fortsatt kan høre absinthglassene klirre.

Så er man kommet på selve toppen av åsen, hjertet i Montmarte, med Sacre Coeur som ruvende momument. Her kan man tusle rundt å studere alle gatekunstnerne, bodene, antikvitetsforretningene, arkitekturen. Og selvfølgelig må man sette seg ned, ta seg et glass vin og nyte det yrende folkelivet på toppen av Paris.

Det hellige hjerte, Sacre-Coeur er en forholdsvis ny basilika, og sto ferdig i 1914.

 

Foran kirken er det et fantastisk utsiktpunkt over Paris.

IMG_4106

Når man er fosynt av utsikten, er det på tide å ta fatt på veien ned fra åsen. Gå nordover mot rue du Mont Cenis, og ta til venstre inn i rue Cortot. Her finner du Musee de Montmartre, og såvidt jeg kan huske bodde også den eksentriske komponispten Erik Satie i samme bygning.

IMG_4109

Ta så til rue de Saules, og her finner du den utrolige vakre vingården på Montmartre.

IMG_4116

Like nedenfor vingården finner man det fantastiske stedet Au Lapin Agile . Her frekventerte fattige forfattere og kunstenere til stadighet, bl.a. Picasso og Utrillo. Au Lapin Agile har eksistert fra 1860, og står like støtt den dag i dag. Anbefaler på det sterkeste et besøk til dette stedet.

Fortsett nedover og ta til høyre ved rue de l’Abreuvoir, en vakker gate med villaer og hager fra det forrige århundre.

 

Fortsett nedover rue Lepic, her finner du en av de gjenværende vindmøllene i Montmartre, Moulin de la Galette. I dag er dette en restaurant.

 

img_1982

Fortsett til place Blanche og på høyre side i boulevard Clichy ligger et av områdets, og Paris, mest kjente landemerker. Nemlig; Moulin Rouge .

img_2007

 

 

Jeg synes Montmartre er et fantastisk sted å tilbringe tid i, og jeg skulle gjerne vært mye lengre. Her er det mer enn nok å se og oppleve. Vil du ha mer informasjon om Montmarte, så anbefaler jeg denne siden her: Montmartre’s Official Guide

 

3 thoughts on “En spasertur i Montmartre

    1. Thank you very much for your nice feedback. You are most welcome back anytime 🙂
      I will check out your blog. Have a nice day!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *