Tina på tur

Kirgisistan – høye fjell og gresskledde stepper

I mai 2018 reiste jeg og mamma til Kirgisistan. Vi hadde bare 5 dager til rådighet, vi skulle gjerne hatt en måned – men vi fikk utnyttet tiden godt, og opplevde et fantastisk land og folkeferd, som skapte minner for livet.

Kirgisistan er et lite land i Sentral-Asia, det ligger mellom Kina, Kasakhstan, Tadsjikistan og Usbekistan. Landet er et av de syv stan-landene, og kanskje det aller fineste. Jeg fikk i hvert fall høre at hvis man må prioritere et av disse landene, reis til Kirgisistan.  Frem til 1991 var Kirgisistan en republikk i Sovjetunionen, etter sin uavhengighet har det vært en brokete vei til demokrati og frihet, men i 2011 ble det innsatt ny president, og nå ser det ut som om de demokratiske prosessene begynner å komme i gang.

Kirgisistan er et eldorado for fjellentusiaster, ettersom den mektige fjellkjeden Tian Shan strekker seg gjennom store deler av landet. Fjelltoppene strekker seg på over 7000 meter, og det høyeste fjellet er Pik Pobedy på 7439 moh. I denne fjellkjeden finner man også Bedelpasset (4200 moh.), som i sin tid var det mest trafikkerte passet på Silkeveien. Silkeveien går gjennom hele Kirgisistan, og dermed ligger landet sentralt i historien.

I tillegg de fantastiske fjellene, kan Kirgisistan også skryte av gresskledde stepper og høyfjellsjøer. Kirgisistan har med andre ord en mektig natur, som kan ta pusten fra enhver.

Kirgiserne har tradisjonelt sett levd som nomader, og bodde i yurter på steppene. Denne livsstilen ble undertrykt i tiden under Sovjetunionen, men heldigvis er det fortsatt en del kirgisere som lever et nomadeliv, men en mer moderne og urban livsstil er blitt mer vanlig, og da særlig rundt hovedstaden Bisjkek.

 

Bisjkek

Hovedstaden i Kirgisistan ligger nord i landet, ikke langt fra grensen til Kasakhstan. Byen har i underkant av en million innbyggere, og ligger på 800 moh., like ved fjellkjeden Ala-Too – her rager toppene på nesten 5000 moh., og gir byen et spektakulært bakteppe.

Vi ankom Bisjkek med fly fra Moskva midt på natten. Da vi ankom hotellet vårt Garden Hotel Bishkek, så sto sola opp over fjellene, og skinte inn på rommet. For en velkomst!

Ala Too Square

Man kan ikke unngå denne enorme plassen midt i sentrum av Bisjkek. Frem til 1991 het denne plassen Lenin-Square, og midt på plassen tronet det en stor statue av Vladimir Lenin. Etter oppløsningen av Sovjetunionen, så ble Leninstatuen flyttet til et mindre og skyggefullt område i utkanten av torget. Her kan man også finne Det Historiske Museum, verdens høyeste flaggstang, og en gigantisk statue av Manas, en kirgisisk poet fra 1800-tallet. Denne statuen kaller de Erkindik (Frihet), og symboliserer Kirgisistans uavhengighet.

I området rundt dette torget finner man kafeer, restauranter og butikker. Vi brukte stor sett tiden vår til å spasere rundt i dette området, og det virker som om sentrum konsentrerer seg rundt Ala-Too Square.

 

Panfilov Park

Bisjkek er overraskende grønt – og består av veldig mange parker. Og Panfilov parken er en av de rareste parkene jeg har vært i. Det var som å gå 50 år tilbake i tid, og inn i en annen verden. Størstedelen av parken består nemlig av et tivoli – som var så falmet og skranglete at det var helt fascinerende – og litt creepy. Noen av karusellene var så gamle at de måtte drives manuelt for å gå. Litt skremmende at noen valgte å sette barna sine oppi disse karusellene, men antar de er godt vant til denne standarden.

Oak Park

På motsatt side av Panfilov parken finner man Oak Park. Her kan man kjøpe is, brus og snop av de mange småbodene langs veien. I hele parken var det satt opp hoppeslott og ulike barneleker.  Her er det mulig å leie sykkel, eller få en sykkeltaxi til å kjøre deg rundt. I tillegg var det utallige små og store statuer, og steinformasjoner i ulike varianter. 

 

Erindik Avenue

Hvis man går fra Ala-Too Square og opp Erindik Avenue så går man gjennom enda en park. Igjen, et svært barnevennlig område med masse aktiviteter for barn. Men også benker langs hele parken for rekreasjon og hyppige hvilepauser. Bisjkek er en stor by med lange gater, så godt med en liten hvil innimellom. På begge sider av denne parken, finner man hyggelig restauranter og kafeer. Går man til enden av parken ender man opp med Bisjkek Jernbanestasjon – og går man videre kommer man opp i boligstrøkene. Og det kan være en interessant nok tur i seg selv.

Praktisk info

Språk: Kirgisere snakker svært dårlig engelsk, eller ikke engelsk i det hele tatt, og det meste av kommunikasjonen foregikk med hjelp av fingerspråk, og dårlige oversettelser på google translate. Men det fungerte overraskende bra. Og husk; man kommer svært langt med vennlighet, god folkeskikk og et smil.

Visum: 60 dagers visumfrihet. God nok grunn til å reise!

Hotell: Vi bodde på Garden Hotel Bishkek, et veldig flott hotell, men et stykke utenfor sentrum. Cirka en 30-40 minutters gange inn til Ala-Too Square.

Har du lyst til å reise til Kirgisistan? Eller har du vært der? Legg igjen en kommentar da vel 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *