Tina på tur

Spektakulære Kaukasus

Hvis jeg kun kunne velge et sted å reise tilbake til, så er det uten tvil Georgia som står høyest på lista. Det spennende, fantastiske Georgia. Landet hvor asiatiske og europeiske strømninger har smeltet sammen, og bergtatt mennesker gjennom hundrevis av år. Landet ligger mellom Aserbajdsjan, Armenia, Tyrkia og Russland – og har en lang og brokete historie. Georgia ble selvstendig fra Sovjetunionen i 1991, og samtidig erklærte regionene Abkhasia og Sør-Ossetia seg som selvstendig republikker, uten at dette har blitt anerkjent av den georgiske regjeringen. Dette har ført til krig og konflikt i Georgia helt frem til 2008, da Georgia og Russland endelig inngikk en fredsavtale.

Georgierne ser forøvrig på sitt eget land som det vakreste i verden, og med rette vil jeg påstå. De har har et eget sagn som beskriver hvordan Gud fordelte landene ved verdens begynnelse:

Da landområdene i verden skulle deles ut, hadde georgierne en heidundrende fest med et større konsum av både mat og drikke. Denne festen førte til at georgierne kom for seint til Guds utdeling av verdens arealer. Men da de forklarte at de kom for seint på grunn av sin feiring av Herren, ble Gud så fornøyd at han gav dem den fineste delen som han hadde reservert til seg selv.

Knut Hamsun var ble også bergtatt av Georgia, og skrev boken: «I Æventyrland», mens han reiste fra Kaukasus til Tbilisi. Han syntes landet var så vakkert at han mente at Gud selv måtte bo i de kaukasiske fjellene. Landet er vakkert. Det er hvert fall helt sikkert.

På vei til Kaukasus

Dette innlegget skal handle om turen vår til Kaukasus  – Utgangspunktet for turen til nord-Georgia var hovedstaden Tbilisi. Det var en arrangert tur gjennom et lokalt byrå i Tbilisi Envoy Tours, det er nemlig noe utfordrende å reise rundt på egenhånd uten å leie bil. Turen gikk nordover på «Georgian Military Highway», som følger en eldgammel handelsrute fra Tbilisi til Vladikavkaz i Russland. Dette er også den eneste veien som fører gjennom Kaukasusfjellene nordover til grenseovergangen til Russland.

Ananuri

Første stopp på turen var Ananuri, et kompleks bestående av kirke, slott, og festning, som er lokalisert like ved elvebredden til Aragvi. Her holdt hertugfamilien av Aragvi til fra 1300-tallet, til de ble drept og utryddet på 1700-tallet. Etter dette bodde det ulike konger her, og slottet var faktisk bebodd helt frem til 1900-tallet. I 2007 kom Ananuri inn på Unescos liste over verneverdige bygninger. Hvis du tilfeldigvis har kjøpt Lonely Planet sin guide over Georgia, så er det faktisk Ananuri som er avbildet på forsiden.

 

Jvari fjellpass (2379 m.o.h.)

Turen gikk videre nordover, og man sitter helt henført når man ser landskapet forandre seg. Fjellene langt der borte, kommer plutselig nærmere. Store grønnkledde åser dukker frem, mens den lille bussen svinger seg oppover fjellsidene. Og med et lite vips, så var vi på det høyeste punktet på ruta – Jvari fjellpass – 2379 m.o.h. Her ble det heldigvis en god stopp, med rikelig tid til å la naturen synke inn, og ikke minst til å fotografere det hele. Jeg begynner å forstå hva Hamsun snakket om. Hvis Gud finnes, må det være her han bor.

 

Stepantsminda

Etter en rundt 4 timers kjøretur fra Tbilisi, ankommer vi landsbyen Stepantsminda. Byen ligger 10 km fra den russiske grensen, og i hjertet av Kaukasus. Endelig har vi direkte utsikt til Mount Kazbek (5033 moh.), et av de høyeste fjellene i Kaukasus. Kaukasus kan også smykke seg med Europas høyeste fjell, Elbrus (5642 m.o.h). Man drømmer jo om å bestige en slik topp, men vi skal ikke helt til topps denne gangen. Målet for turen er Gergeti kirken.

Den lille steinkirken som ble bygget på 1400-tallet, ligger på 2170 m.o.h. Kirken ligger isolert på en grønnkledd topp like under Mt. Kazbegi, og er nærmest blitt et symbol på Georgia.

Kirken er åpen for besøkende, og den er fortsatt i bruk av de mange munkene som bor her.

Det er nesten umulig å beskrive dette synet med ord. Det var en storslått opplevelse å komme hit, og se den lille kirken i de store omgivelsene.

 

Kaukasus er et majestetisk fjellområde – og man kan ikke reise til Georgia, uten å ta seg en tur hit.

3 thoughts on “Spektakulære Kaukasus

  1. Georgia er definitivt på ønskelisten over steder jeg håper å reise til snart. Da du reiste dit, dro du fra Norge og rett dit, eller hvordan var løypa? 🙂 Flotte bilder, fikk ikke akkurat mindre lyst til å reise til Georia nå, altså. 🙂

    1. For en hyggelig tilbakemelding! Georgia er et av de vakreste og mest spennende land jeg har reist i, så det anbefaler jeg på det sterkeste. Jeg reiste fra Oslo via Riga til Tbilisi. En grei flytur, men de fleste fly lander i Tbilisi om natten, så litt kronglete er det jo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *