Tina på tur

«Russian Road» – På tur gjennom Soca Valley, Slovenia

På rundreise i Slovenia, så var det denne etappen som var høydepunktet. Vi våknet i fjellandsbyen Bovec i strålende solskinn, perfekt kjørevær når man skal passere Slovenias høyeste fjellpass.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bovec
2017-10-07 10.14.54-2
Hotel Dobra Vila Bovec

Bovec

Bovec (434 m.o.h) er kanskje mest kjent for innspillingen av Legenden om Narnia- Prins Caspian, men denne landsbyen er virkelig et eldorado for adrenalinjunkies og naturelskere. Her har du muligheten til å gå på fantastiske fjellturer, du kan rafte i de smaragdgrønne elvene som renner gjennom Soca Valley, og du kan hoppe i fallskjerm eller paraglide. Ikke minst, så ligger Kanin Ski Centre i Bovec, dette er det høyeste skisenteret i Slovenia, og du kan ta kabelbane opp til toppen på 2202 moh. Mange muligheter til å utfolde seg i vakker natur.

Vi overnattet på på Hotel Dobra Vila Bovec , som opprinnelig var en gammel trafostasjon, men har nå gjenoppstått som et nydelig lite hotell, med en fantastisk gjestfrihet og service. Det var noe spesielt med atmosfæren her, og jeg tror dette er en av mine beste hotellovernattinger noensinne. Sollyset, fjelluften, utsikten.. det gjør noe med én.

Har du planer om å besøke dette området, så anbefaler jeg dette hotellet på det sterkeste. Frokosten var forøvrig et kapittel for seg selv – kortreist og nydelig. Et godt utgangspunkt når man har en lang ferd fremfor seg.

Den russiske veien

Vi kjørte avgårde tidlig på morgenen, og som sagt, jeg er så glad for at sola skinte. Turen over fjellet hadde ikke vært den samme i regn og overskyet vær. Vi skulle videre til Kranjska Gora, og jeg hadde staket ut kursen som gikk gjennom Soca Valley og Triglav Nasjonalpark. Den 45 kilometer lange veien strekker seg over Vrsic fjellpass og de julianske alper, innholder 50 brosteinsbelagte hårnålssvinger og er en spektakulær kjøretur. Veien har også en mørkere side, og er en historisk rute. Veien kalles «den russiske veien», som heder til de 10.000 russiske krigsfangene som bygde veien i 1915.

Mellom 1915 og 1917 ble Slaget om Isonzo utkjempet på denne strekningen, og ble kjent som et av de blodigste fronstedene under 1.verdenskrig. 1,7 millioner soldaterdøde på den russiske veien i løpet av disse årene. I boka «A Farewell to Arms», har Ernest Hemingway skildret følgende om kampene i Soca Valley:

 

“There was fighting for that mountain too, but it was not successful, and in the fall when the rains came the leaves all fell from the chestnut trees and the branches were bare and the trunks black with rain. The vineyards were thin and bare-branched too and all the country wet and brown and dead with autumn.”

Når man kjører denne strekningen i dag, så er minnesmerker, gravsteder og ruiner etter byggverk fra 1.verdenskrig fortsatt synlig.

 

Vrsic Fjellpass

Når man ankommer Vrsic så har man nådd det høyeste punktet på ruten, 1611 moh. Her er det noen flott utkikkspunkt, og gode muligheter for fjellturer. Også mulighet for å kjøpe seg mat og drikke.

Deretter bærer det nedover igjen på østsiden av de julianske alpene, og nesa mot Østerrike. Turen nedover er vel så fin som den var opp.

 

Det russiske kapellet

I mars 1916 ble 400 russiske krigsfanger drept av et massivt snøras. For å minne sine kamerater bygde andre russiske krigsfanger et vakkert lite russisk-ortodoks kapell til minne for de omkomne, på det stedet snøraset kom. Dette kapellet står her enda, og er like vakkert i dag.

 

Jasna Lake, Kranjska Gora

Før vi ankommer den litt større byen Kranjska Gora, så stopper vi ved Jasna Lake. Her stopper den russiske veien, og den moderne veien overtar. Jasna kommer fra det slovenske ordet «klar», og dermed er det ganske tydelig hvorfor denne innsjøen har fått navnet sitt. Vannet er krystallklart. De julianske alpene speiler seg i vannoverflaten, sammen med solstrålene. Området rundt er tilrettelagt med stier og broer, og veldig turistvennlig.

Ved Jasna Lake kan man også få øye på den mytiske bukken Zlatorog, som vokter innsjøen. Legenden forteller at Zlatorog var en fjellgeit som bodde på Triglav fjellet, og voktet en hemmelig skatt. Den ble skutt av en jeger som var ute etter skatten, men geita spiste en blomst som gjenopplivet den. Geita drepte deretter jegeren, reiste fra Triglav og kom aldri tilbake.

Lånt bilde fra: travelslovenia.org

 

Praktisk info

Veien er bare åpen 7 måneder i året, ellers er den stengt for vinteren. For oss nordmenn som er vant til utfordrende vei og kjøreforhold, så vil denne veien oppleves helt fin. Noe smalt til tider, men absolutt ikke problematisk. Den dagen vi kjørte var det veldig lite trafikk, men vi kjørte på senhøst, og utenfor sesong. Dette vil jeg anbefale andre også, høsten var en nydelig tid med sitt fargespill, og jeg tipper det kan være rimelig kaotisk her på sommeren.  Turen over er egentlig ikke lang, ca. 40 km, men vi brukte nesten en hel dag pga. alle fotostoppene. Så beregn god tid!

1 thought on “«Russian Road» – På tur gjennom Soca Valley, Slovenia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *