Tina på tur

Hvor har jeg vært

Jeg har per i dag besøkt 38 land fordelt på 4 kontinenter. Jeg har vært i 31 hovedsteder og utallige småbyer. Noen av landene har jeg bare vært innom, andre har jeg besøkt flere ganger.

Landene er sortert i alfabetisk rekkefølge etter kontinenter.

 

EUROPA


Andorra

Fyrstedømmet Andorra er et lite land som ligger mellom Frankrike og Spania i den østlige delen av fjellkjeden Pyreneene. Hovedstaden Andorra La Vella ligger på 1029 m.o.h, like ved elven Valira. Byen er liten og koselig, med fine hoteller og restauranter. Jeg var her i 2014, og det jeg husker best er at jeg knakk en tann mens jeg spiste fondue i hotellrestauranten. Ellers var det et veldig fint opphold.


Bosnia-Hercegovina

Bosnia-Hercegovina er en forbundsstat i Sørøst-Europa. Landet er omgitt av andre land på alle siden, med unntak av en 26 km lang kyststripe mot Adriaterhavet. I 1991 erklærte landet seg selvstendig fra Jugoslavia, og på bakgrunn av dette brøt det borgerkrig med fryktelig tap. Krigen tok slutt i 1994, men den dag i dag er spent stemning mellom de ulike etniske gruppene. Hvis du vil lese om min opplevelse av hovedstaden Sarajevo, så trykk her. Eller hvis du vil vite hvordan det var i Mostar, les om det her.


Bulgaria

Bulgaria er en parlamentarisk republikk i det sørøstlige Europa. Bulgarias beliggenhet ligger i et krysningspunkt for flere sivilisasjoner, og er hjemsted for noen av verdens eldste kulturskatter. Bulgaria er også Europas 15. største land. Jeg var her på midten av 2000-tallet, og på en av mine første, og svært få charterturer. Turen gikk til Sunny Beach – og dette var første og siste turen jeg hadde til et slikt «turistreisemål». Det var sol og strand og lite opplevelser. Det eneste jeg kan anbefale fra turen er gamlebyen i Nessebar.

Bilderesultat for nessebar bulgaria
(Foto: Google)

 


Danmark

Det er deilig å være norsk i Danmark, det er vi vel alle enige om. Hvem elsker ikke late dager i København? Eller strendene i Skagen? Danmark har et touch av en europeisk kultur som vi ikke har i Norge, og kanskje det er derfor det føles så annerledes å reise hit. Min favoritt er København – og reiser hit så ofte jeg kan. Deilige lunsjer i Nyhavn, designbutikker i Strøget og moro i Tivoli. København har alt! Har en restaurantanbefaling; Sjekk ut Høst.


 England

Som 17-åring reiste jeg og en venninne til London. Dette var store greier. Vi var kulturelle 17-åringer, og besøkte både London Bridge, London Eye, Tower of London, Buckingham Palace, Notting Hill og Hyde Park. Og selvsagt ble det tid til shopping i Oxford Street. Jeg har ikke vært tilbake i London siden, og det står nå høyt på retur-listen min.

Fil:Tower Bridge from London City Hall 2015.jpg (Foto: Google)


Finland

Finland er et nordisk land, som ligger nordøst i Europa. Det grenser til Norge, Sverige og Russland. Landet blir kalt de tusen sjøers land, og det er ikke uten grunn. Jeg kom over noen billige flybilletter til Helsinki, og dermed startet reiseåret 2017 med venninnetur til Finlands hovedstad. Byen overrasket meg i svært positiv forstand. Det var en spennende by, med kule restauranter, fantastisk arkitektur og kultur. Les mer om min tur her.


 Frankrike

Frankrike i seg selv er jo å regne for en kulturskatt. Jeg er veldig fan av Frankrike, og reist mye rundt i dette vakre landet. Jeg har selvsagt vært i vakre Paris – les om det her. Jeg har kjørt Napolens Rute, en vei som strekker seg fra Grenoble og ned til kysten. Jeg har vært i Nice, Cannes og Montpellier. Jeg har vært i Laruns, som ligger på grensen til Spania – i Pyreneene. Frankrike er stort, og landskapet forandrer seg veldig etter hvor man befinner seg. Og det er alltid en grunn til å returnere til dette vakre landet.


Hellas

Da jeg var barn, gikk famileferiene til vakre Hellas. I 1997 så var vi i Hanioti, og da besøkte vi også storbyen Thessaloniki, noe som gjorde et voldsomt inntrykk. Jeg husker fortsatt luktene og lydene av denne gigantiske byen. I etterkant har jeg også vært en svipp innom Rhodos.

Bilderesultat for thessaloniki
Foto: Google

 


Hviterussland

Hviterussland – hjemlandet til Marc Chagall, tidligere Sovjestat og Europas siste diktatur. Et land med mange kontraster, og et reisemål som var veldig spennende – nettopp fordi det har vært så lukket frem til nå. I desember 2018 var jeg i Minsk – og det kan du lese mer om her.


Italia

Hva skal man si om Italia? Kanskje mitt europeiske favorittland – selv om det er vanskelig å velge. Jeg har hatt en veldig fascinasjon for Italia helt siden jeg slukte Gudfaren- filmene en gang på 90-tallet. Italia er vel også det landet jeg har vært mest i. Jeg har vært på Sicilia to ganger, og jeg har gått nesten til topps av Mt. Etna (3326 moh). Jeg og en venninne har tatt tog gjennom hele Italia, vi starte reisen i Catania, spiste pizza i skitne og fantastiske Napoli (les om Napoli her), vi brukte en hel dag til å bade på Amalfikysten og vi var i Pompeii. Vi stoppet et par dager i Roma (det fortjener et eget innlegg), og vi brukte flere dager i Perugia, hvor vi bl.a var i byen Assisi. Jeg har vært i Siena og Lucca. Og jeg har vært i Milano, Torino og Asti. Jeg kommer til å reise tilbake til Italia, og jeg kommer aldri til å bli lei. Viva ‘l’ Italia.


Kroatia

Mens de fleste jeg kjenner reiser til kystbyene langs Adriaterhavet, valgte jeg hovedstaden Zagreb. Dette var forøvrig et utgangspunkt for en lengre reise i nabolandet Slovenia. Selv om det plaskregnet hvert minutt vi var der, så åpenbarte det seg en helt fantastisk by. Den var kompakt nok til at det meste av sentrum ligger i gå-avstand, og arkitekturen er fantastisk.


Litauen

Litauen grenser til Latvia, Polen, Hviterussland og Kaliningrad. Fra 1940 til 1990 var Litauen underlagt Sovjetunionen. Under 2.verdenskrig led Litauen noen av de verste dødstallene i Holocaust, det antas at ca. 190.000 jøder ble drept. 91 % av den jødiske befolkningen i Litauen.  Jeg har bare vært i Vilnius, men kunne absolutt tenke meg å utforske mer av Litauen.


Makedonia

Eller Nord-Makedonia som landet nå ser ut til hete. Etter en lang navnekonflikt med nabolandet Hellas, ser det nå ut som de har blitt enige om hva det offisielle navnet til Makedonia skal være. Nord-Makedonia er en innlandsstat på Balkan i Sørøst-Europa. Hovedstaden er Skopje, og landet har både makedonsk og albansk som offisielle språk. Skopje er Mor Teresas fødeby, og er i dag kjent for sine utallige statuer.


Malta

Malta er en republikk i Middelahvet, like sør for Sicilia. Øygruppen Malta består av seks øyer. De tre store øyene Malta, Gozo og Comino er alle bebodde, mens de tre små øyene Cominotto, Filfla og St.Paul er ubebodde. Malta har en utrolig spennende historie, f.eks. i år 60 led apostelen Paulus skipsbrudd i St. Pauls Bay. Og både romerrriket og araberne har i tur og orden erobret landet. Dette etterlater en kultur som er preget av av mange tilstrømninger. Jeg har faktisk vært på Malta to ganger. Det er en øy det er lett å komme seg rundt på, og man har muligheten til å oppleve mye mens man er der. Malta passer både den solhungrige og den historieinteresserte.


Monaco

Fyrstedømmet Monaco er verdens nest minste land målt i areal. Landet er hovedsaklig bestående av selve byen, og er kjent som et skatteparadis. Det er kompakt by med gåavstand til severdighetene. Vi bodde i bydelen Monte Carlo, like ved det berømte casinoet, og kunne med ganske enkelthet spasere til gamlebyen som ligger på en høy og bratt halvøy på motsatt side. Kjekt å ha vært der. Men er ikke nødvendigvis et sted man besøker flere ganger.


Nederland

Amsterdam – kjent for sine pannekaker, tresko og tulipaner. Red Light District, Anne Franks Hus og Vang Gogh Museet. Madame Tussaud og Sex Museum. Kanaler og husbåter. Amsterdam har noe for enhver smak, og er flott by å tilbringe en helg i. Direktefly fra Krisitiansand er heller ingen ulempe for en sørlending.

Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.


Norge

Hjemmet til meg og fem millioner andre nordmenn. Jeg er veldig glad i Norge, vi har fjorder og fjell, og en vakker kyst. Favorittby: Bergen. Favorittfoss: Vøringsfossen. Hjemby; Kristiansand.


Polen

Polen er verdens 69. største land, og her har jeg vært både i hovedstaden Warszawa (som du kan lese mer om her),  i kystbyen Swinoujscie som er en ferieby svært populær blant tyskere og Szczecin som er en ganske stor by på grensen mot Tyskland. Jeg har masse igjen jeg ønsker å oppleve i Polen, og prøver å planlegge en tur tilbake.


Romania

Romania – Vampyrer, dype skoger og brunbjørn. Det er i hvert fall noen av mine assosiasjoner. Men det er så veldig mye mer enn det. Romania har et utrolig naturlandskap fra fjellkjeden Karpatene til de vakre strendene med Svartehavet. De har de flotteste slott, som for eksempel slottet Peles i Transilvania. Les mer om Transilvania her. Og hvis du vil lese om Bucuresti, så trykk her.


Slovenia

Slovenia overrasket på alle måter – dette er et svært vakkert land. Naturlandskapet er fantastisk, og en av mine favorittreiser har definitivt vært til Slovenia. Hvis du vil lese mer om da jeg og mamma var på roadtrip gjennom Soca Valley, så kan du lese om det her.  Vi besøkte også nydelige Ljubljana, som er en av Europas mest miljøvennlige byer. Og ikke minst var vi i vakre Piran – en av de mest sjarmerende kystbyer jeg har vært i. Les om Piran her. Man kommer heller ikke utenom berømte Lake Bled, med det kjente slottet som ligger midt i innsjøen. Magisk.


Spania

Jeg elsker Spania. Men kanskje ikke de mest tradisjonelle turistdestinasjonene. Jeg liker meg usedvanlig godt i Nord-Spania. De små landsbyene Ainsa, Jaca og Huesca. Pilegrimsveien til Santiago de Compostela går rett gjennom noen av disse landsbyene, som gjør at atmosfæren blir helt spesiell. San Sebastian er et fantastisk matmekka – hvor de spiser pintxos, og ikke tapas. I en påske var jeg i millionbyen Zaragoza, hvor jeg bevitnet de utrolig paradene. Les mer om min rundtur i Nord-Spania her. Så har man jo fantastiske Barcelona, som kanskje er min favorittby. Har vært her veldig mange ganger, og går aldri lei. Les mer om Barcelona her. Siste byen jeg besøkte i Spania, var hovedstaden Madrid. Europas høyest beliggende hovedstad. Vel verdt et besøk. Eller to.


Sveits

For et par år siden så reiste jeg litt rundt i Sveits. Jeg har blant annet vært i Zurich, hvor jeg spiste den dyreste bratwursten i historien. Aldeles ikke verdt det. Forøvrig er alt i Zurich tullete dyrt. Jeg har vært i Bern, som er en vakker hovedstad. Og jeg har vært i Lausanne, som ligger ved Genevesjøen. Her finner man også hovedkvarteret til Den Internasjonale Olympiske Komité, og Det Olympiske Museum.


Sverige

Man skal ikke undervurdere Sverige. Både Stockholm og Gøteborg er supre byer. Men sørkysten i Sverige, har noen av de flotteste strendene jeg har sett. Godt alternativ til «Syden» spør du meg.


Tsjekkia

Høsten 2018 tok jeg min første «aleneferie» – tenkte lenge og vel over hvor jeg skulle reise, og valget falt til slutt på Praha. Det var et godt valg. Her var det umulig å kjede seg.


Tyrkia

For veldig mange år siden var jeg i Marmaris. Det var for det meste sol og strand det gikk i. Jeg opplevde mitt første jordskjelv. Badet i velgjørende gjørme. Var på badeutflukt til en skilpaddestrand (hvor vi ikke så en eneste skilpadde). Og utforsket (fra avstand) hulene i fjellene i Daylan.

Relatert bilde
(Foto: Google)

 


Som barn var jeg med på bobilferie i Rhindalen. Som student var jeg på utveksling i Rostock. Og som voksen har jeg vært på storbyferie til Hamburg. Sistnevnte var usedvanlig mye grønnere enn jeg så for meg.


Ukraina

I 2018 bestemte jeg og mamma oss for å reise til Ukraina. Egentlig noe vi hadde snakket lenge om. Vi reiste til Kiev, og hadde det som base. Og vi tok samtidig en tur til Tsjernobyl, noe som burde være obligatorisk. For en opplevelse. Les om der her.


Ungarn

Budapest. Flott arkitektur. Og supre spa- og bademuligheter.


Vatikanstaten

Verdens minste land. Er man i Roma, så kommer man selvsagt ikke utenom en tur til denne lilleputtstaten. Her kan man kjøpe egne frimerker fra Vatikanet, og få stempel i passet om man ønsker.


Wales

Da jeg gikk siste året på videregående reiste jeg og en venninne til Wales, for å besøke en tredje venninne som gikk på den Internasjonale Skolen i Llantwit sør i Wales. Det var en utrolig begivenhetsrik tur. Vi bodde på et slott fra 1200-tallet. Vi shoppet i Cardiff, og hadde en fantastisk tur.

Bilderesultat for atlantic college walesASIA


Armenia

 

I 2017 var jeg og mamma på tur i spennende Armenia. Armenia er en stat i Sør-Kaukasus, mellom Svartehavet og Kaspihavet. Landet har ikke kystlinje, og grenser til Tyrkia i vest, Georgia i nord, Aserbajdsjan i øst og Iran i sør. Armenia regnes som et av verdens eldste land, med bosetning som trolig går tilbake til vår sivilisasjons opprinnelse. Vi var i nord-Armenia, og besøkte Sanahin klosteret, Haghbat klosteret og Akthala festningen. Vi kjørte rundt på den armenske landsbygden, og vi hadde deilig lunsj hjemme hos en lokal familie.


TUNISIA

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *