Tina på tur

Sarajevo – en reise gjennom historien

Å spasere rundt i Sarajevo er som å spasere rundt i Europas historie. I området rundt gatene Marsala Tita og Feradhija finner vi det moderne Sarajevo. Her er butikker og restauranter man finner i alle europeiske storbyer, designbutikker og McDonalds, her drikker folk cappucino og går med designvesker. Bygningene er høye og fasadene er vakre.

2017-04-07 17.17.01-1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Går man østover, vandrer man seg inn i gamlebyen; Bascarsijska. Og vips, så man har spasert seg noen hundre år tilbake i tid. Fra 1400-tallet til 1800-tallet var nemlig byen underlagt det Osmanske Riket. Og den tyrkiske innflytelsen er fortsatt sterkt tilstedeværende i gamlebyen. Her er bebyggelsen av tre og husene er lave, knappe to etasjer høye. Her får du servert lokale bosniske retter, som for eksempel cevapici, som består av kjøtt, brød og løk. Og cappucinoen er erstattet med kruttsterk kaffe servert i kobberkjele.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bosnisk kaffe, servert på de lekreste kobberfat

2017-04-08 15.03.42-2

I Bascarsijska stiger det røyk opp fra de utallige pipene og røyken ligger som et lokk over bydelen. Det er vått i lufta, og røyken i lufta blander seg med lukten fra cevapici og sigarettrøyk. Bønneropene fra moskeene fyller luften, og i skumringstimen så tennes lysene i de mange minaretene.  Akkurat da er det noe vanskelig å tenke på at man bare befinner seg et par timer med fly hjemmefra. Det er en helt fantastisk atmosfære i denne delen av byen, og jeg skulle ønske jeg hadde mange flere timer å bruke her.

2017-04-08 16.52.03-2

2017-04-09 22.43.43-2

2017-04-07 18.41.23-1

2017-04-08 15.03.17-2

Skal du finne selve hjertet i gamlebyen, så må du finne den vakre fontenen, Sebilj.Også kalt «Pigeons Place», på grunn av de utallige duene som har tilholdssted her.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drikker man fra denne fontenen, så vil man garantert returnere til Sarajevo. Sies det.

I Bascarsijska er gatene inndelt etter virksomhetsområdet, for eksempel så finner man en «matgate» i Bravadziluk. Vil du spise autentisk cevapici? Da er Petica stedet å besøke. Servicen er ikke noe særlig, men maten er god!

«Kobbergaten» er også ganske fascinerende. Kobbervarer er tydeligvis svært populært i Sarajevo, og her finner du kobberprodukter av varierende kvalitet.

2017-04-08 14.21.21-2

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Går man fra gamlebyen og ut mot elven Miljacka, så finner man «den latinske broen».  Og atter en gang har man beveget seg i historien. På dette stedet falt Skuddene i Sarajevo, som drepte Hertug Franz Ferdinand og hans kone Sophie i 1914. Dette var starten på 1. verdenskrig, og en hendelse som endret hele verdenshistorien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er ikke bare denne hendelsen som har preget Sarajevo. Under 2. verdenskrig ble byen har bombardert av tyske styrker, men ble gjenoppbygd og ble et svært viktig industrielt sentrum i datidens Jugoslavia.

Men krigen skulle ramme Sarajevo atter en gang, da serbiske styrker beleiret byen 5.april 1992. Beleiringen varte helt til 29 februar 1996, noe som er den lengte beleiringen i moderne krigshistorie. I disse årene ble Sarajevo kontinuerlig bombet, og snikskyttere gjemte seg på hustak i byens gater og skjøt og drepte sivile menn, kvinner og barn på åpne gate. Byens hovedfartsåre ble kalt Sniper Alley, og her ble det utført massedrap på byens befolkning. 11.541 mennesker ble drept i Sarajevo under denne beleiringen, svært mange av dem var barn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I løpet av disse årene, ble Sarajevo totalt ødelagt. Krigen tok bort alt av vekst og utvikling, og innbyggertallet ble redusert fra 500.000 til 250.000.

2017-04-07 17.04.40-1.jpg

Selv om krigen fortsatt ligger som en skygge over Sarajevo, titter solen gjennom skydekke. Turistene er tilbake i byen, og i løpet av 2004 var så og si alle bygninger restaurert og gjenreist, selv om kulehull og krigsskader fortsatt preger bybildet.

2017-04-07 18.53.18-1

I Sarajevo ligger gravstedene tett, og er et vanlig syn i bybildet. Flertallet av menneskene som er gravlagt her, døde mellom 1993-1996.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sarajevo er et fint skue fra høyden, og jeg anbefaler å ta en tur opp til «The Yellow Fortress», som er et utkikkspunkt over gamlebyen. Følg gaten Kovaci fra torget , og videre opp Jekovac, og da går man rett på utkikkspunktet. Vi gikk litt videre, og kom til et utbombet kastell, hvor militæret fortsatt holder vakt over området.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2017-04-07 18.49.35-1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

1 thought on “Sarajevo – en reise gjennom historien

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *