Tina på tur

Bucuresti

I mellomkrigstiden ble Bucuresti kalt «Lille Paris», på grunn av sine brede avenyer, vakre arkitektur og kulturelle innslag. Krigsskader, jordskjelv og ikke minst Nicolae Ceausescu sine byfornyelsestiltak har gått hardt utover Bucurestis historiske arkitekturarv. Etter kommunismens fall har det blitt bygget opp moderne bygninger, slik at arkitekturen i dag er en blanding av gammelt og nytt. Dette gir byen sitt særpreg og gjør det til en spennende og kontrastfylt hovedstad å besøke.

Når man snakker om Bucuresti kommer man dessverre ikke utenom nevnte Nicolae Ceausescu, som virkelig har satt sitt preg på byen. Den stormannsgale diktatoren ledet landet fra 1965-1989, og i denne perioden klarte han å rasere Romanias økonomi. Han brukte han enorme summer på seg og sin familie. Mens han og familien levde i overdådig luksus, levde befolkningen i stor fattigdom. I 1984 brukte han folkets penger til å bygge verdens største bygning, Parlamentspalasset.

2014-06-23 11.52.17

For å gi plass til dette palasset, hvor Ceausescu og hans familie skulle bo, ble fire historiske områder i Bucuresti utslettet. 9000 hus og 27 kirker og synagoger ble jevnet med jorden, og 40 000 mennesker ble satt på gaten.

Ceausescu ble styrtet før bygget stod ferdig, og folket i Bucuresti var usikker på hva de skulle gjøre med bygningen, etter mye frem og tilbake, bestemte de seg for å bruke det som nasjonalforsamling. Men den dag i dag står det meste av bygget ubenyttet. Ved en guidet tur får du se ca 6 % av bygningen, så da kan man jo bare begynne å forestille seg størrelsen på bygget.

2014-06-24 10.59.52
Denne lyspæren er 9 meter i diameter, veir 5 tonn og har 1000 lyspærer.

2014-06-24 11.16.29

I hele bygningen er det brukt marmor, faktisk ble det brukt en million kubikkmeter hvit og rosa transilvansk marmor, som ble skaffet til veie ved å hakke ned to fjell.

2014-06-24 12.13.17
En av salene, brukt av nasjonalforsamlingen

Galskapen vil liksom ingen ende ta ;

  • Den største lysekronen er 9 meter i diameter, veier 5 tonn og har 1000 lysekroner.
  • Det er brukt 3500 tonn med krystall til lysekronene.
  • Det er 200.000 km2 med tepper.
  • 2800 lysekroner.
  • 1 gardinvekt = 1,5 tonn.

Det var en interessant opplevelse å vandre rundt i de store salene, og bokstavelig talt se galskapen med egne øyne. Inkludert i en guidet tur, er et besøk på av de store balkongene hvor man får full oversikt over bybildet.

2014-06-24 11.43.11

For å komme inn i Parlamentsbygningen, må du ta med pass, og gå gjennom en sikkerthetskontroll. En guidet tur ta ca. 2 timer, og koster rundt 50 kr. Hvis du vil fotografere innendørs, må du betale ekstra.

Et besøk i Gamlebyen kommer man selvsagt ikke utenom. Gamlebyen er liten og oversiktlig, og utrolig koselig. Her er det det bare til å spasere rundt, eller sette seg på en av de mange fortausrestaurantene og se på livet.

2014-06-24 14.20.46

2014-06-24 14.21.10

Eller sett deg å spis en is , laget som et kunstverk.

2014-06-23 13.39.53

I Gamlebyen finnes et par severdigheter som anbefales et besøk. Blant annet Stavrapoleos Kirke, en veldig liten kirke bygget på 1700-tallet. Den er uendelig vakker med freskemalerier på vegger og i tak. Det tilhørende bakhagen er også verdt en titt, med sin rolige atmosfære.

2014-06-23 13.46.43
Stavrapoleos Kirke
2014-06-23 13.53.55
Stavrapoleos Kirke
2014-06-23 13.52.07
Gårdsplassen til Stavrapoleos Kirke

Tilfeldigvis snublet vi også over et annet interessant bygg mens vi spaserte rundt i gamlebyen. Hanul Manuc , som er et gammelt vertshus fra 1808. Når man kommer inn porten, er det litt som å trø inn i en annen tidsepoke.

2014-06-24 15.24.19
Inngang Hanul Manuc
2014-06-24 15.00.52
Cafe i Hanul Manuc

Selve bygningen er stengt for restaurasjon, men man kan komme inn i borggården, og få seg en kopp kaffe eller noe å spise.

2014-06-24 14.28.29
Café i Borggården.

Når du er i Bucuresti, er du nødt til å bestille en lemonade. NAM! Her serverer de nemlig de aller beste, og du kan velge mellom utallige smaker.

2014-06-22 14.04.45
Lemonade!

Og skal du ut å spise, noe du sannsynligvis skal, så ta en tur på Caru’cu Bere , byen BESTE restaurant. Den er lokalisert i gamlebyen, og her anbefales det å bestille bord, hvertfall om du vil gå her på kveldstid. Restauranten ser ut som en katedral med veggmalerier og mosaikk. Her får du tradisjonell rumensk undeholdning med på kjøpet, og det er en fantastisk atmosfære her. Servicen er selvfølgelig eksemplarisk og maten er det heller ingenting å si på.

2014-06-23 19.52.58
Middag på Caru’cu Bere

Bucuresti er en tilsynelatene trygg by å ferdes i, og det sies at det er lav kriminalitet der. Tiggere så vi svært lite til, og gatebarn så vi ikke i det hele tatt. Trodde også det skulle være en by med mange løshunder, men det så vi heller ikke noe til. Sommeren i Bucuresti er veldig varm, og vinteren veldig kald. Beste tiden å reise på er vår og høst. Alt er fryktelig billig. En halvliter øl kan du få til rundt 5 kr. Og man kan spise seg mett for rundt 70-80 kr.

 

Vi bodde på K+K Hotel Elisabeta som hadde en praktisk beliggenhet / gåavstand i forhold til både gamlebyen, Parlamentsbygningen og andre severdigheter.

Rimeligste (og kanskje mest effektive) måte å komme seg til Bucuresti er via Wizz Air som flyr fra Torp, Sandefjord.

Vær oppmerksom når du tar taxi i byen, da særlig fra flyplass/togstasjon osv. Du vil garantert bli forsøkt lurt. Taxisjåføren oppgir plutselig at du må betale i en annen valuta enn avtalt osv. Se an taxisjåførene, de som er mest innpåslitne er gjerne de som er de verste. Viktig å være tydelig, og avtale pris på forhånd. Selv om det dessverre ikke er noen garanti for å bli noen hundrelapper fattigere.

Samme råd gjelder på flybussen. Mitt inntrykk er at turistene på flybussen konsekvent blir svindlet. Selv med rette type billetter, og alt skal være i orden, så kan det komme «billettkontrollører» som uansett vil gi deg en saftig bot for ikke å ha stemplet billetten din riktig. Dette skjedde med oss, samt alle andre turister på samme bussen, mens ingen av de lokale ble kontrollert. Disse «kontrollørene» gir deg ikke så mye valg, annet enn å punge ut. Så sørg for å ha billetter i orden, spør bussjåføren eller andre passasjerer om du er usikker.

2014-06-24 14.21.50

1 thought on “Bucuresti

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *